Andree

Gravkorv

Publicerad 2008-08-23 01:23:13 i Allmänt,

Idag var jag på begravning. Eller, ja igår blir det ju. Aldrig någon höjdare, men det var en fin begravning.

Efter begravningen så splittrades i princip alla. Rivaliteter och oro inom den närmsta familjen gjorde att den sammankomst man brukar ha efter en begravning med kaffe och fika helt var utesluten. Mor tyckte att hennes faster gott var värd en fika efteråt, så vi hade bestämt oss för att fika var som helst. Till begravningen så dök ett gäng avlägsna släktingar upp ifrån Danmark (mors kusiner). Senast jag såg dom var för tolv år sedan och då var det också på en begravning, maken till dagens begravda. Vi övertalade en del av dom att stanna på en fika, och det gick dom med på. Nu är vi "Landskroniter" sällan i Malmoe vilket gjorde att det här med att hitta fikaställen var nästintill omöjligt, men vi beslöt oss till slut för att shoppingcentret vid travbanan Jägersro, där måste det ju drälla av fikaställen. Väl inne så drällde det med fikaplatser, men dom var alla överfulla. Jag måste medge att det inte var det man i första hand skulle tänka på som fikaplats efter en begravning, men vi slog oss ner i pölsemannens servering (dom var ju ändå danskar).

Det visade sig att skillnaden mellan danska och svenska var påtagligt stor, så där satt vi på pölsemannen i jägersro för att hedra minnet av mors faster, och inte en jävel av oss fattade vad vi ville ha sagt. Riktigt så var det ju inte, men till en del i alla fall. Med i det danska sällskapet fanns två små banditer på fyra och sju år, livligare ungar har jag sällan skådat. På vägen ut igen så gick jag hand i hand med sjuåringen, och sprang och "slajdade" - ni vet när man bygger upp lite fart och sedan glider på golvet med skorna. Fyraåringen sprang långt före och missade att vi skulle svänga in i en annan utgång, så undertecknad fick följa efter och försöka, på knagglig danska, få honom att förstå att vi skulle tillbaka in igen och till en annan utgång. Jag tog en unge i var hand och började knata tillbaka.

På något sätt så såg ungarna detta som ett tillfälle att leka. Vi kom väl tre meter in igen, då helt plötsligt båda ungarna slängde sig platt mot golvet. Där kunde dom ju inte bara ligga så...
- "Upp igen."
- "Ok de va mae sjovt vi gjör de igjen", kunde man höra och så upprepades proceduren igen. Och igen. Och igen och igen och igen. Vid ett par tillfällen släpade jag dessa två ungar efter mig. Folk stirrade lite suspekt på mig till höger, och trodde väl att jag skulle kidnappa dom. Tittade åt vänster, i kassan på typ något hälsocafé, där stod en tjej i kassan och såg väldigt road ut. Jag vet inte vad hon tänkte när hon såg mig släpandes på ett barn i varje hand och gjorde mitt bästa för att behålla fattningen -men jag tänkte:
- "Där framme är utgången, där framme är utgången, där framme är utgången, håll ut, för guds skull, håll ut".

När  vi hade sagt farväl så hoppade vi in i vår bil för vidare färd mot  Löddeköpinge och lite kinamat i entren till Willy's. När jag slog igen min dörr sa jag till mina föräldrar:
- "Får jag lika livliga ungar kommer jag att börja röka igen!"

Efter måltiden, strax efter avfarten i Lödde mot trafikplats Lundåkra tog det tvärstopp på motorvägen. Ok olycka, tänker vi och förbereder oss på en lång väntan. Trafiken segar sig fram långsamt, långsamt. Plötsligt så kommer en ambulans och kör om oss på innern och försvinner bort ur vårt synfält på grund av vägens kurvning. Vid flera tillfällen stannar trafiken helt framför oss. Efter ett tag så inser vi att det är helt tomt på södergående vägbana. Man hör en lastbilstuta som bryter tystnaden, och när vi tittar bakåt så har en bogserbil högt och tydligt markerat att han också vill fram via vägrenen. Efter bogserbilen följde ett koppel pressbilar, likt hyenor, i jakt efter ett par bra bilder.

Hmm vad har hänt? Kollision över båda vägbanorna? Ujujuj, bådar illa. Far bytar radiostation för att höra om det kommer ut någon trafikvarning. Minuterna senare kommer den. En skåpbil och flera personbilar hade krockat  på södergående vägbana. Minuten senare ser vi olyckan, och efter olyckan så var det fri väg igen. Med andra ord så har nyfikna åskådare på vår vägbana saktat in så pass mycket att trafiken tog helt stopp. Jag menar varför? Riskerna blir väl inte mindre för att du ska ta din bil och bromsa ner hastigheten tills du nästan står stilla. Och det räcker ju med att en börjar, sen måste ju alla sakta ner sin hastighet, som ett jäkla lämmeltåg för att inte kollidera med den framför.

Efter trafikplats Lundåkra så var det som sagt fri väg och resten av dagen och kvällen fortlöpte utan några som helst incidenter. Så var det med denna dag, när vi sa farväl till gammelfaster Eva. På pölsemannen på Jögersro shoppingcentrum.

Over and out.

Ubåt

Publicerad 2008-08-20 20:29:49 i Allmänt,

Lothar-Günter Buchheim: Ubåt

Hösten 1941 beger sig den tyska ubåten UA ut i atlanten för att jaga engelska konvojer. Men allt är inte så enkelt som den tyska propagandamaskinen anser det vara. Ombord båten lever besättningsmännen, pojkar i 18-19 årsåldern, i ett närmast klaustofobiskt liv, med sina minnen, sexfantasier och sin rädsla. Kaptenen, som också kallas gubben på grund av sin höga ålder, är 30 år. Efter flera veckors spanande i Atlanten, storm och angrepp av sjunkbomber ska dom bege sig till Portugal för att fylla på sina förråd. Sedan ska dom in i Medelhavet, ett tillsynes omöjligt uppdrag då Gibraltarsund bevakas av den engelska flottan. När dom blir attackerade så sjunker ubåten. När dom landar på botten befinner dom sig på 260 meters djup, varvsgarantin är vid 90. Allt dom kan hoppas på är ett mirakel.


Författaren själv befann sig på en ubåt under andra världskriget och det märks. Ingen research i världen hade kunnat beskriva livet ombord en ubåt utan att själv ha varit ombord. Författaren skriver på ett sådant beskrivande sätt att man själv skulle kunna vara där. Boken handlar inte så mycket om själva kriget, utan mer om individerna ombord denna trånga lilla illaluktande ubåt. Om hur man uthärdar tristessen, oljudet, stanken och framför allt: rädslan vid attackerna.

Jag måste även ge denna bok en solklar femma. Men den är på inget sätt liknande den förra boken jag skrev om.

Over and out.

Infiltratören.

Publicerad 2008-08-20 19:50:44 i Allmänt,

Alex Berenson: Infiltratören


John Wells började utveckla sin täckmantel i Afghanistan långt innan terrordåden mot World Trade Center ägde rum. Han är egentligen en CIA-agent, men har varit undercover så länge att hans chefer på högkvarteret på Langley inte är säkra på hans lojalitet eller ens om han lever. Under sin tid i Afghanistan har han konverterat till Islam och efter många år blir han tillkallad till Omar Khadri som säger att han har ett uppdrag att vänta sig i USA, och han reser hem. Väl hemma inser Wells att han har varit borta alldeles för länge och mycket har hänt hans familj under den här tiden som gått förlorat.


CIA har fått tips om att Wells kommit tillbaka, och efter ett terrordåd i Hollywood inser Wells att det är dags att rapportera till CIA, men blir en av de huvudmisstänkta. Efter vissa omständigheter lyckas han rymma från deras klor. Nu är han helt ensam, misstänkt av sina egna men värst av allt: utnyttjad av sina fiender. Wells är den ende som kan stoppa det stora terrordådet som kommer att vara värre än WTC. Ett terrordåd där Wells själv spelar den viktigaste rollen.



Denna bok började lite väl patriotiskt för min del, tyckte jag, men blev ganska snart nedtonad. Det var spänning från pärm till pärm och man ser att författaren lagt stor vikt på research och det gör att den inte tappar trovärdighet. Boken i sig är ganska lättläst och påminner ganska mycket om Dan Browns sätt att skriva tycker jag. Men författaren till den här boken har inte nytt kapitel gör varje nytt stycke.

Boken är helt klart läsvärd och väldigt spännande.

En solklar femma.

Ett tag sedan.

Publicerad 2008-08-20 18:13:00 i Allmänt,

Som ni säkert märkt så var det ett bra tag sedan jag skrev något sedan sist. Vad har jag då gjort, var det något vettigt som upptog all min tid så att jag inte kunnat skriva något?

Ärligt talat, nej. Har bara inte fått tummarna loss och skriva något, som dessutom ska verka intressant.

Läste en artikel för ett bra tag sedan om Alex Schulmans tankar och funderingar om detta om bloggandet. Hans tid som bloggare innebar att hitta något i vardagen och bygga upp en intressant historia om det, och att han förstod inte riktigt hur Blondinbellas blogg kunde vara så intressant som bara skrev om hur hon gick upp på morgonen(trött) gick till plugget(boring) och hittade en ny top(skitsnygg). Jag kan tyvärr inte säga att Schulman är en större idol för mig, men i detta är jag verkligen benägen att hålla med. Det krävdes bara att läsa ett par av hennes inlägg för att fatta att det bara var dynga i mina öron. Säkert intressant att läsa vad hon äter och dricker, när man är tonåring och ska försöka leva upp till andras ideal. För en gångs skull får jag vara glad att jag börjar bli gammal.

Men detta har säkert redan diskuterats vilt ute på nätet för länge sedan och att läsa detta är säkert gamla nyheter för dom som läser, om det nu finns fler än min egen mor som läser detta. Annars så blir detta nog en nyhet för henne (Hej mor).

Nog om det. Vad har egentligen hänt sedan sist?

Semestern tog slut. Alldeles för fort, Får se till att vila upp mig i december i stället. Jag har försökt, verkligen försökt att låta bli att skryta för folk om resan till Venezuela, men det går bara inte.

Till exempel:
- Fy fanken, jag fick punka på bilen idag i detta störtregn.
- Ha, om ett par månader ska vi till Venezuela, och där finns minsann inget regn.

Folk i min omgivning börjar bli irriterade på mig nu, har jag märkt. Men det skiter jag i, speciellt när jag dricker paraplydrinkar i Venezuela. Se det går bara inte...


Jobb. Börjar klockan 06.00 och jobbar till 16.00, och tar ut övertiden som komptimmar. Räknade med att jobba såhär tills augusti ut, men blev sjuk och har varit hemma sedan måndags och gått ner närmare fyra kilo på tre dagar, får se hur resten av veckan ter sig. Blir nog med all säkerhet övertid en bit in i september.


Jag har läst ut två böcker: Ubåt och Infiltratören. Resention kommer strax.


Vidare så är det ju OS i Peking, och de som känner mig vet att mitt sportintresse stannar vid fotbolls- och hockey-VM, Fast OS-hockeyn missar jag ogärna. Men det handlar nog mer om sporterna än vid vilket tillfälle det spelas. Hur som helst så drog madammen iväg till sina föräldrar för att kunna ägna sig fullständigt åt OS, men risken är nog större att hon ville slippa mig och mina kommentarer under två veckor, såsom:


- Vad händer om någon hade satt fälleben på henne där som just ska hoppa längdhopp? Går det om då eller har han som fällde henne sabbat hennes chanser?


Jag vet att madammen inte skulle stå ut så särskilt länge med dessa kommentarer (jag vet, jag har testat). Så hon for iväg för ett bra tag sedan och beräknas komma hem i helgen någon gång. Jag kan inget annat säga att jag saknar henne, nu med krassligheten och hemmablivandet från jobb så är det sjukligt tyst i huset - hela dagen.


Ska på begravning på fredag, och det är inget kul. Man får trösta sig med att personen i fråga var gammal, men det kommer att bli jobbigt att gå i vilket fall så kvittar det om hon hade varit 54, 84 eller 184 år gammal.


Nu måste jag ha mat, innan jag börjar må ännu sämre. Sedan kommer jag kanske att skriva dom där resentionerna, beroende på tv-utbudet.


Over and out.

Om

Min profilbild

Andree

Hej jag heter Andree och är närmare en gubbe än en grabb. Bor tillsammans med min sambo och min dotter i ett renoveringsobjekt jag köpte när jag var nitton år som vi renoverar när ork och lust infinner sig. Jag har just startat min föräldraledighet och tycker att det är spännande att få vara tillsammans med min dotter hela dagarna.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela